Atopický ekzém u dětí pohledem matky aneb co vám váš lékař standardně neporadí

Jsem maminkou malého atopika. Už ve věku 4 měsíců jsme u kožní lékařky uslyšeli diagnózu atopický ekzém. Pro mě tehdy naprosto neznámá věc. Viděla jsem, že se mé miminko trápí, škrábe si celý obličej, má puchýřky v podkoleních jamkách a osypané nožičky a nevšedně suchou kůži po celém těle. Rada od kožní tehdy zněla, mazat, mazat, mazat. Kortikoidy. Prý je to to jediné co na ekzém pomůže a nic jiného neexistuje. Uf. Vážně?

První měsíc jsem trpělivě mazala. A světe div se, kortikoidy dělaly divy. Ekzém mizel před očima a my se konečně všichni v domácnosti tak nějak v klidu vyspali. Jenže pak mi to nedalo. Opravdu jsou kortikoidy to jediné, co se s ekzémem dá dělat?

Kamarádka mi tehdy doporučila skupinku na Facebooku. Ta mi v mnoha ohledech přinesla více než jakákoli rada lékaře. Nejdřív jsem měla klapky na očích a myslela si, že doktoři a odborníci ví mnohem lépe jak se k ekzému stavět, a tak jsem z rad maminek malých atopiků měla smíšené pocity. Dnes již vím, že v této problematice mi maminky a jejich zkušenosti pomohly na naší cestě nejvíc.

První zásadní informace  – nemazat kortikoidy, pokud to není nutné.

Takzvaně mazat jen v případě až je dítě neklidné, škrábe se do krve, nespí a kůže je očividně zanícená a napjatá. Kortikoidy jsou hormonální léčba, krátkodobá a mají řadu nežádoucích účinků. 

 Co vám budu vykládat. Ty noci, kdy se mi syn mohl uškrábat a plakal k nezastavení mi byla mastička s kortikoidy vychlazená z ledničky tím nejlepším společníkem. Není to bio, není to eko, není to čistá příroda a maminky se v této oblasti dělí na dvě skupinky. Ty, které nikdy a za žádných okolností po kortikoidech nesáhnou a pak ty maminky, které v zoufalství ví, že je to pomoc, která uleví a pomůže všem v rodině načerpat klid a energii na další boj s ekzémem.

Boj, ano, je to boj. Sáhla jsem si na dno. Až narazíte na maminku, která ekzém u svého dítěte opravdu řeší a chce mu pomoci, tak vám poví o stejném dnu o kterém se tu zmiňuji. Jako prvorodička, nepolíbená tím, co to znamená, že miminko potřebuje 24/7 péči, kojení, přebalování, odsávaní, koupání, brkání, praní, vaření, starost o domácnost a pak probdělé noci s malým miminkem, které zoufale nemůže usnout, protože ho prostě pekelně svědí celé tělo. Nespíte vy, manžel a ani dítě. Houpete, konejšíte, kojíte, zpíváte a modlíte se, že se prostě stane nějaký zázrak a ta 15-tá mastička, kterou právě zkoušíte fakt už zabere. Šetrnější cestou je zinková mast. Existuje milión sprejů, kapiček, mastiček. Jak si vybrat?

Druhá zásadní informaceobecná zázračná mastička na úlevu suché, napjaté a ekzematické pokožky neexistuje.

To, co funguje u jednoho dítěte může u dalšího způsobit alergickou reakci anebo dokonce průběh ekzému zhoršit. Zde platí pravidlo pokus-omyl. Některé zkušené maminky radí abyste dítěti při prvním kontaktu s krémem namazali jen určitou část kůže a pozorovali změny ( chápej nežádoucí účinky). Pokud krém neirituje pokožku, můžete příští den zkusit namazat celou končetinu a znovu pozorovat reakci. Když krém pokožka přijala a dokonce i tělíčku ulevila, máte vyhráno. Gratuluji.

Občas je fajn si s maminkami udělat testovací kroužek, kdy, když jedné mastička nevyhovuje a koupila celou tubu, tak ji nabídne další mamince, které naopak vyhovovat pro dítě může, anebo to alespoň mohou zkusit. Cena krémů a gelů neodráží kvalitu výrobku a stupeň úlevy napjaté pokožky. Na suché tělo nám paradoxně nejlépe zabírala modrá indulona, kterou seženete za 50kč. Nebo mastička Leniens, která je na předpis zadarmo. Nějaké krémy jsou mastné, některé se hůř roztírají, u jiných mohou děti brečet, že je pálí při kontaktu s pokožkou. Mým SOS pomocníkem je Weleda zklidňující krém na obličej, který používáme na celé tělo. Přeji vám netrnitou cestu u výběru vhodného krému. Zkuste se také zeptat ve vaší lékárně jestli dávají vzorečky krémů.

Třetí zásadní informacezapomeňte na dětské sprchové gely a šampony.

V jednoduchosti je krása. Stačí voda. Pokud potřebujete vyloženě dítě zbavit nečistot, zkuste olejíček a smýt opět jen vodou. Atopická pokožka je velmi suchá a potřebuje hydrataci. V prvních měsících jsme měli doporučeno miminko maximálně dvakrát týdně rychle osprchovat. Hlavně nekoupat. Čím delší styk s vodou tím horší pro pokožku. Později kolem roku už jsme syna koupali a bylo skvělé zkoušet ovesné vločky, olejíčky, jedlou sodu, mořskou sůl anebo bylinkové koupele – tady opět pozor. Každá kůže snese něco jiného. Zmiňuji pouze naši zkušenost. Na přebalování jsem používala jen perlan a vodu. Nikdy nepoužívejte vlhčené ubrousky pro děti s atopickým ekzémem. Ty jsou největší zlo. I když bude na obalu napsáno, že složení je 99% voda. Není potřeba utrácet peníze za kosmetiku ani vlhčené ubrousky. Jupí. Konečně skvělá zpráva.    

Čtvrtá zásadní informacekojení je lék, kojení je zázrak, kojení pomáhá.

A teď bych nerada, aby se maminky, které nemohou nebo nechtějí kojit urazily, protože chápu, že ne vždy je kojení možné. Zkuste kojit dokud je vám to příjemné, můžete a hlavně chcete, protože dokud kojíte, vaše dítko má vše, co potřebuje a dokonce mu nesmírně pomáháte v mírnění rozmachu ekzému. A to mě přivádí k poslednímu a nejzásadnějšímu bodu…

Pátá zásadní informaceeliminační dieta.

Co je to? Pojďme na to z jiného úhlu. Atopický ekzém je odrazem stavu střevní mikroflóry a pohody ve střevech. A je to tady. Přečtěte si to ještě jednou.  Atopický ekzém je odrazem stavu střevní mikroflóry a pohody ve střevech.

To co vidíte na kůži – puchýřky, popraskaná a svědivá kůže, to vše je jen povrchová ukázka toho, co se odehrává ve střevech. Když je křehké miminko náchylné, intolerantní až alergické na nějaký alergen, reaguje právě nepohodou, bolestmi, ale hlavně a zásadně projevy na kůži. Alergenů a spouštěčů je mnoho. Potravinové alergie jsou nejčastější příčinou atopického ekzému. Záměrně píši nejčastější, protože existují další alergie na pyly, roztoče, zvířecí srst, trávy, prací prášky, aviváže atd. Ale o tom se více rozepíši až v jiném článku.

Pojďme se pobavit o potravinových alergiích a eliminační dietě jako léku na atopický ekzém.

Nejčastější alergen je mléko a mléčné výrobky. Proto se jako první doporučuje vynechat právě zmíněné z jídelníčku matky ( pokud kojí ) i dítěte. Alespoň na měsíc. Dokud kojíte mírníte dítěti reakci na daný alergen. Když sníte kousek sýra a pak miminko nakojíte, to může reagovat a takzvaně se osype, má černé kruhy pod očima, průjem, nespí, nebo naopak spí až moc, zvrací, atd. To vše znamená, že mléčný výrobek je pro miminko alergen. Pokud byste ale přímo dali miminku jogurt z kravského mléka a dítě by mělo alergii nebo intoleranci ( o které nemáte ještě ani páru), tak to bohužel v nejhorších případech může skončit až na pohotovosti jako anafylaktický šok z alergenu. Přes kojení tyto extrémní případy nenastávají.    

Potravinových alergií je velká škála, zmíním jen ty nejčastější:

  • Obiloviny obsahující lepek 
  • Korýši a výrobky z nich 
  • Vejce a výrobky z nich 
  • Ryby a výrobky z nich 
  • Arašídy a výrobky z nich 
  • Sója, sójové boby a výrobky z nich 
  • Mléko a výrobky z něj 
  • Skořápkové ovoce (oříšky) a výrobky z nich 
  • Celer a výrobky z nich 
  • Sezamová semínka a výrobky z nich 
  • Hořčice a výrobky z nich Oxid siřičitý a siřičitany 
  • Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj 
  • Měkkýši a výrobky z nich 

 

Eliminační dieta se používá pro získání informací o možných alergenech.

Co přímo vadí vašemu dítěti? Ano, existují krevní testy a další testy, ale ne všechny jsou průkazné. Mohou vyjít falešně pozitivní výsledky, a pak se budete dlouhodobě vyhýbat něčemu, na co vaše dítě třeba v reálném životě vůbec alergické není. Samozřejmě ale doporučuji konzultaci a testování u alergologa/imunologa.

Vy nejlépe víte jak a kdy dítě reaguje. Vy jste s ním pořád. Žádný lékař vám nedá kouzelnou pilulku na ústup ekzému. Vy si budete muset vyhrnout rukávy a ponořit se do detektivní práce. A pokud chcete vašemu dítěti pomoct, tak to uděláte. I zde platí metoda pokus-omyl. Zavedení alergenu, pozorování reakce a poté výsledek. Čeká se až pět dní na reakci po snězení alergenu. Někteří reagují hned, jiní za dvě hodiny, a nějaké mírnější reakce mohou opravdu být až 4-5 den od požití alergenu. Pak přichází na řadu také externí vlivy jako počasí, nemoc, očkování, růst zubů, psychika – nepohoda v rodině, tvrdost vody, atd. A ty vám zamíchají kartami. Reaguje dítě protože mu rostou zuby nebo reaguje na tu pomazánku co jste snědla?

Určitě doporučím každodenní užívání kvalitních probiotik pro podporu střevní pohody.

A něco na závěr abychom si to ujasnili. Nejsem odborník. Mám zdravotní vzdělání, ale ne v tomto oboru. Jsem máma, která prošla strastiplnou cestou ve snaze pomoct dítěti od věčného škrábání a neklidu. Píšu jen o své osobní cestě a nenáleží mi dávat odborné rady jak máte pečovat o vaše dítě. Ekzém je komplexní a na každé dítě opravdu funguje něco jiného. Kdyby mi někdo dva roky zpátky ukázal tento článek, ušetřila bych si spoustu bolesti, slz a vyčerpání z nevědomosti. Snad vám někomu alespoň maličko pomohu na vaší cestě.

 

 

Přečtěte si také další články na mém BLOGU:

 Atopický ekzém u dětí pohledem matky aneb co vám váš lékař standardně neporadí

 Atopický ekzém u dětí a oblečení

 Deníček ze života matky a dítěte s atopickým ekzémem a potravinovými alergiemi