DOPRAVA ZDARMA na zásilkovnu nebo ParcelShop u objednávek nad 890Kč.

Tipy jak vybrat oblečení pro miminko

Čekáte první miminko? Může se to zdát jako náročná cesta, orientovat se v široké nabídce novorozeneckého oblečení. Jak vybrat praktické a pohodlné kojenecké oblečení pro miminko? Pojďme se spolu podívat na pár tipů a triků, které Vám pomohou s výběrem.

Na co myslet, když vybíráte kojeneckého oblečení pro miminko?

Už se těšíte jak budete vybírat a ladit výbavičku? Je tu pár zásadních otázek, nad kterými bychom měli popřemýšlet, než se pustíme do nákupu oblečení pro miminko.

  1. Jak velké miminko se vám narodí? Přibližnou velikost a porodní hmotnost vašeho miminka vám lékař bude moct říci v posledním trimestru. Některé miminka jsou menší, jiné o něco větší, a vy tomu budete muset přizpůsobit výběr velikosti oblečení. Děťátku by oblečení nemělo být malé, ale ani příliš velké. Obecné pravidlo pro nákup zní, že se vyplatí nakupovat jako první velikost 0-3 měsíce / 62. Pokud již víte, že Vaše miminko je předčasně narozené – velikost 50, nebo maličkaté – velikost 56.
  2. Znáte pohlaví vašeho miminka? Pohlaví dítěte vám lékař dokáže obvykle určit někdy během 16. týdnu těhotenství, ale myslete na to, že určení pohlaví v tomto období nemusí být ještě stoprocentní. Samozřejmě, můžete se nechat i překvapit. Výběr barev záleží na vás. V dnešní době není nutné nahlížet na stereotypy jako růžová pro holčičky a modrá pro kluky.

Materiál

Kvalitní materiál, ze kterého je vyrobeno kojenecké oblečení, by měl být prioritou. Dětská pokožka je velmi citlivá a v oblečení musí „dýchat“, proto vaši pozornost zaměřte na oblečení vyrobené z přírodních materiálů. Turecká bavlna je vysoce kvalitní a proto ji také nabízíme na našem e-shopu.

Všímejte si materiálového složení. Najdete ho na štítku každého oděvu a při nákupu přes internet ho uvádí každý seriózní prodejce. Vynikající volbou je 100% bavlna. Při dotyku s pokožkou je příjemná a vzdušná. V létě chladí a v zimě hřeje.

Oblečení z nevhodných materiálů může dětské citlivé pokožce uškodit, proto se vyhýbejte syntetickým materiálům a vlně, která píchá.

Z bavlněného vlákna se vyrábí také flanel a froté. Froté se nejčastěji používá k výrobě ručníků, županů, takže bez obav můžete při nákupu pro vaše miminko koupit i froté osušku.

Barva

Ideální barvou kojeneckého oblečení pro miminko je bílá, která neobsahuje žádná barviva. Sáhnout však můžete i po oblečení v jemných pastelových tónech, v nichž se nachází méně barviva. Takové oblečení si zachovává svou barevnost i při častém praní. O kvalitě použitého materiálu a barev svědčí i certifikát, například certifikát Oeko-tex Standard 100 ( certifikát o zdravotní nezávadnosti materiálu).

Detaily

I maličkosti, jako těsná guma, pevné patenty nebo tlačící zip či druky, mohou zapříčinit nepříjemné podráždění pokožky, svědění, dokonce i otlaky. Guma v dupačkách, polodupačkách nebo v lemech rukávů nesmí děťátko tlačit.

Všímejte si, kde má kojenecké oblečení pro miminko umístěny patenty, knoflíky, zip a cvočky. Měly by být umístěny tak, abyste dítě dokázali snadno svléknout a převléknout. Zapínání na zádech může děťátko tlačit a z hlediska oblékání také není velmi praktické.

Praktické pro vás mohou být jak zapínání na patentky/druky, tak overaly na zip, anebo také zavinovací body, kde miminko na body pouze položíte a nemusíte mu tak nic přetahovat přes hlavu. V prvních týdnech se budou nejvíce hodit overálky / pyžámka, které plně oblečou miminko a zakryjí ruce i nohy, zejména není potřeba ponožek, pokud má overal capky. Někdy to pro vás může být příjemnější volba, než oblékat miminku body a k tomu dupačky, polodupačky nebo , tepláky a ponožky.

Velikost oblečení pro miminko

Kojenecké oblečení pro miminko musí být dostatečně volné, aby nebránilo pohybu dítěte. Ale na druhé straně, by nemělo být velké, aby se v něm děťátko „neztratilo“. Při nákupu zaměřte vaši pozornost na velikosti 56 a 62. Jak jsme si již vysvětlili dříve. Pro dětičky, které se narodí s malou porodní váhou nebo předčasně, hledejte oblečení ve velikosti 50.

Pokud nebude vaše děťátko malinké, nekupujte velké množství oblečení v menší velikosti 56. Miminka v prvních týdnech a měsících rostou rychle, a tak kojenecké oblečení pro miminko ve velikosti 56 bývá miminku dobré jen několik týdnů. Může se také stát, že budete mít děťátko, kterému oblečení v nejmenší velikosti ani neoblečete, rovnou bude potřeba velikost 62.

Způsob zapínání

Ano, i způsob zapínání je na oblečení pro miminka důležitým prvkem, na který byste neměli zapomenout. Kojenecké oblečení pro miminko můžete zapínat na druky, knoflíky, zip nebo šňůrky, ale nesmějí děťátko nijak dráždit a omezovat ho v pohybu.

Při oblečení se zapínáním na druky se ujistěte, že cvoky pěkně drží. Zapínání na zip je sice velmi praktické, ale může se stát, že zipem nechtěně zachytíte i pokožku miminka.

Ideálním řešením je oblečení, které můžete zapínat vpředu, na boku nebo na ramenou.

Základní výbava:

    overaly – pyžámka 6x

    košilky nebo body trika 6x 

    ponožky – 3 páry

    lehké bavlněné čepičky 2x

    Dupačky, polodupačky, nebo tepláky  4x 

Pro děťátko narozené na jaro, podzim a zimu budete ještě potřebovat:

    Overal/ fusak  podle ročního období

    teplejší kabátek, mikiny nebo svetříky

    teplé čepičky

    rukavičky

Kde kojenecké oblečení pro miminko koupit?

I když nemáte peníze na rozhazování, vyhněte se při nákupu oblečení pro miminko čínským obchodům a tržnicím. Zboží sice láká nízkou cenou, ale jeho kvalita je obvykle velmi nízká. I když bude na štítku napsáno 100% bavlna, není bavlna jako bavlna. Za rozumnou cenu dnes koupíte kvalitní kojenecké oblečení pro miminko už i přes internet v specializovaných e-shopech s dětským zbožím.

Jak prát kojenecké oblečení pro miminko?

Přestože kupujete pro vaše děťátko nové oblečení, vždy musíte oblečení pro miminko nejdříve vyprat. Nejlépe však ve speciálním prášku pro děti, které jsou šetrné k dětské pokožce.

Při praní si všímejte symboly údržby, které jsou uvedeny na štítku. U bavlněných produktů je to 40°C. Pokud se Vám stane, že je oblečení zašpiněné, je možnost prát na 60°C, tady ale pozor, ne vždy je to šetrné ke 100% bavlněnému oblečení, které ne úplně snadno zvládá vysoké teploty. Oblečení s příměsí elastanu není až tak náchylné jako to 100% bavlněné.

Odborníci doporučují při praní dětského oblečení používat i dvojité máchání, kterým odstraníte všechny zbytky pracího prášku a dráždivých chemických látek, na které by dětská pokožka mohla reagovat alergickou reakcí.

Používání aviváže při praní oblečení pro novorozence není nutné, a to ani v případě, že má přívlastek „dětská“.

Po důkladném vysušení, můžete oblečení vyžehlit. Já osobně jsem nikdy nežehlila, a ani na to nebyl čas. Ale…žehlením a celkově vysokou teplotou se odstraní zbytky všech nechtěných látek, na které by mohla jemná pokožka citlivě reagovat.