Léčba atopického ekzému u dětí

Klasický případ – maminka přijde s malým pacientem ke kožnímu lékaři. Diagnóza: atopický ekzém - nasadíme kortikoidy.

Taky jste to zažily? 

Mluvit o kortikoidech před pacienty je jako před býkem zamávat rudým praporem.

Jde to i jinak. Ale to už určitě víte. Pojďme to vzít od začátku…

Výraz ekzém je odvozen z řeckého slova „ekzeo“ označující něco, co vyvěrá na povrch, tedy na povrch kůže. Charakterizuje se výrazně suchou pokožkou, zarudlými ložisky, tvorbou různých ragád (tržné ranky) a přítomností velmi obtěžujícího svědění.

Atopický ekzém vzniká reakcí na vnitřní nebo vnější podněty. Vnitřním podnětem jsou například potravinové alergie a pohoda střevního mikrobiomu. Vnějším podnětem může být cokoli od dlouhodobého stresu v rodině, po tvrdou vodu v domácnosti, roztoče, pyly, suchý vzduch, čistící prostředky, prací gely.

Tělo vytváří alergickou reakci ve snaze odstranit vyvolávající příčinu. Dokud příčina (alergen) na tělo opakovaně působí ať už vnitřně či zevně, tělo atopiků se snaží bránit. Nejčastějšími příznaky jsou: zarudnutí kůže, svědění, zvracení, u malých miminek časté ublinkávání, průjem, černé kruhy pod očima, celková nepohoda, špatná nálada, spavost nebo naopak problémy se spánkem a další. U dětí pak dochází k rozškrábání postižené kůže, jsou přítomna zarudlá ložiska s šupinkami a pupínky, místy ragádami.

Vylučte alergeny a dostaňte atopický ekzém pod kontrolu

V léčbě hraje důležitou roli, zdali jsme schopni najít alergeny a vyloučit je. Léčba by měla být celková a v počátku je hlavní dostat onemocnění pod kontrolu. Tedy zmírnit záněty, odstranit mokvání, infekci a zvláčnit suchou kůži. Z mé osobní zkušenosti doporučuji eliminační dietu - více na toto téma se dozvíte zde.

Určitou roli hraje také genetika, pokud je pozitivní rodinná anamnéza, je velký předpoklad výskytu atopického ekzému také u dětí. Ale! Svět se mění, návyky se mění… Jídlo, které jíme je kolikrát napícháno hormony, obyčejné kravské mléko už není obyčejné kravské mléko. Díky těmto podnětům vytváříme v našem těle určitou nerovnováhu. Něvědomky. Toto podnebí pak předáváme svým dětem během těhotenství.

Já osobně jsem nechtěla uvěřit když mému synovi diagnostikovali atopický ekzém. První dotaz kožního lékaře zněl: Tak kdo z vás, milí rodiče, máte ekzém? S manželem jsme se na sebe podívali a nechápajícně kroutili hlavou, protože ani jeden z nás netušil, co to atopický ekzém vlastně je. Ale jak jsem již zmínila, dějí se různé věci - i zdravým rodičům se rodí děti s atopickým ekzémem. Není proč zoufat. Je to prostě realita a věřím, že maminkám je naloženo jen tolik, kolik zvládnou unést.    

Co může pomoci při léčbě atopického ekzému:

  • Kortikoidy pomáhají krátkodobě s příznaky zánětu
  • Zinková mast nebo mast s dehtem pro vysoušení zarudlých ložisek
  • Promazávání mastmi, hydratace pokožky (na zahojenou již nemokvající pokožku)
  • Pobyt u moře, koupání ve slané vodě, koupání v soli z Mrtvého moře, pobyt v solné jeskyni
  • Ovesné koupele, koupele v jedlé sodě, hypermanganu 
  • Potírání ložisek černým čajem
  • Omezené mytí (koupání, sprchování), dvakrát až třikrát týdně na velmi krátkou dobu
  • Jemné zacházení s pokožkou, nedrhneme ji např. ručníkem
  • Používání správné kosmetiky pro citlivou pokožku, alergiky a ekzematiky
  • Ochrana pokožky před „chemií“, např. gel na nádobí, na podlahy, prací prostředky, atd.
  • Vhodné oblečení, které nechá pokožku dýchat a nedráždí – 100% bavlna, modal nebo bambus - více informací zde.
  • Pozor na pocení a přehřátí – na procházce, v kočárku
  • Větrání v ložnici – omezit tzv. suchý vzduch
  • Udržujte doma čistotu, utírejte prach a vysávejte často – obzvlášť koberce
  • Vhodná dieta - vynechání alergenů – eliminační dieta

 

Tipy, které bych ráda trochu rozvedla….

 

Ložnice – polštář, deka, povlečení, matrace. To vše si zaslouží vaši plnou pozornost. Kolik z vás má doma matraci pro dítě z druhé ruky, ať už od známých nebo po starším sourozenci? Postel je semeniště alergenů. Pot se vsákne do povlečení, peřiny a polštáře a odumřelá kůže prostupuje do matrace. Taky si to teď živě představujete? Kolik let máte vy samy polštář, deku a matraci? Pokud máte matraci pět, deset, dvacet let - kolik do ní nateklo za tu dobu potu a kolik se do ní odrolilo kilogramů staré, odumřelé kůže? 

Podle nedávno zveřejněné studie chránič matrace sníží množství živých roztočů během měsíce o více než 90%. Kupte si chránič matrace a polštářů.

Alespoň to je první krok k vylepšení situace. Na své matraci určite kojíte, kolikrát vám odkápne mléko, dítě si ublinkne, pročůráná plenka …však to znáte. Já chrániče matrac a polštářů neprodávám, je mi jedno u jakého výrobce si je koupíte, ale apeluji na vás, pořiďte si je.

Před spaním v pokoji pořádně vyvětrejte. Větráním mám na mysli plně otevřená okna na pár minut, nejlépe bez přítomnosti dítěte, aby na něj netáhlo a nenachladilo se. Při spaní mějte vypnuté topení a udržujte vlhkost v místnosti okolo 40%. Nižší vlhkost vysušuje nosní sliznice, vyšší pomáhá bujení plísní a roztoči si v ní přímo libují.

 

 

Přečtěte si také další články na mém BLOGU:

 Atopický ekzém u dětí pohledem matky aneb co vám váš lékař standardně neporadí

 Atopický ekzém a oblečení  

 Deníček ze života matky a dítěte s atopickým ekzémem a potravinovými alergiemi

 

 

Zmíněná pasáž - Mluvit o kortikoidech před pacienty je jako před býkem zamávat rudým praporem. - byla čerpána z Přírodní léčba atopického ekzému? Pomůže hlavně moře - Vitalia.cz