Certifikát OEKO-TEX® Standard 100

Dětská pokožka je velmi citlivá a každý den je kůže v neustálém kontaktu s textiliemi. Proto nám záleží na tom, aby naše výrobky byly té nejlepší nezávadné kvality.

OEKO-TEX® STANDARD 100 je celosvětově známé označení pro textil testován na škodlivé látky. Výrobky, resp. materiál označený tímto certifikátem znamená důvěru zákazníků a vysokou bezpečnost výrobků, které jsou vyrobené výhradně z nezávadných materiálů. Tento systém byl vyvinut už v roce 1992 a pro uživatele znamená garanci kvality a nezávadnosti.

Pokud má tedy textilní výrobek štítek STANDARD 100, můžete si být jisti, že každá složka tohoto výrobku, t. j. každá nit, knoflík a další příslušenství, byla testována na přítomnost škodlivých látek a že výrobek je proto neškodný pro lidské zdraví. Testování provádí 17 zkušebních ústavů, tvořících mezinárodní Öko-Tex asociaci, která má pobočky ve více než 40 zemích po celém světě. Test provádějí na základě rozsáhlého katalogu kritérií OEKO-TEX®. Při testu zohledňují četné regulované a neregulované látky, které mohou být škodlivé pro lidské zdraví. V mnoha případech mezní hodnoty STANDARD 100 přesahují národní a mezinárodní požadavky. Testovací kritéria jsou neustále aktualizována a zpřísňována na základě nejnovějších vědeckých poznatků na celosvětové úrovni.

Tato známka je mezinárodně uznávaná pečeť kvality pro textilní zboží.

Díky mnohaletým zkušenostem přispívá ÖKO-TEX Standard 100 k vysoké a efektivní bezpečnosti výrobků. V širším kontextu pak pravidelné audity zajišťují celosvětové povědomí o odpovědném používání chemických látek.

Zkušební kritéria pro testované textilie:

U výrobků, respektive vzorků textilií, se testuje hodnota pH, dále se zkoumá možný obsah pesticidů, formaldehydu, těžkých kovů, konzervačních látek a podobně. V použitých barvivech se přezkoumává možná přítomnost karcinogenních a alergenních složek. Jednotlivé testy ÖKO-TEX® pro škodlivé látky jsou založeny na příslušném účelu textilií a materiálů. Čím intenzivnější je kontakt s pokožkou, tím přísnější jsou ekologické požadavky, které je třeba dodržovat. Certifikát je vydán na dobu jednoho roku a lze ho prodloužit po opětovném úspěšném testování.

 

Oficiální stránky: OEKO-TEX® - Tailor-made solutions for the textile and leather industry